Lens(objektif) nedir?

Merhaba arkadaşlar.Bugün yazımda size elimden geldiğince lensi anlatmaya çalışacağım.Geniş çaplı bir konu.Lens dürbün yapısında olup fotoğraf makinesinin önüne takılan ve fotoğraf çekmemizde ki en önemli unsurdur.Kalitesi,hızı,içinde ki optik elemanları fotoğraf kalitesinde farklara neden olur.İçinde mercekler bunun bir yapısı vardır.Bazı teknoloji kullanılmış lensler de titreşim engelleyici motor,hızlı ve sessiz motor veya değişik ayna sistemleri kullanılmıştır.Artık o kadar kompakt hale geldi ki cep telefonlarına bile takılır hala getirdiler.Neyse bu konumuz değil şimdi.Lensin çeşitleri ve grupları vardır.Hemen başlamak istiyorum.Lensler 2 çeşittir.Sabit ( Prime) lens ve zoom (aralıklı) lens.Sabit olan lenslerde yakınlaştırma ve uzaklaştırma yapamazsınız.Zoom lensler ancak bu mümkündür.
Sabit lens avantajları;

  • Yapı olarak içinde ki mercek sayısı azdır ve ışık düzgün girdiği için görüntü kalitesi çok keskindir.
  • Kolaylıkla her yere sığabilir.
  • Sökülmesi daha kolaydır
  • En küçük Diyafram değerine sahiptir.Her zaman fotoğrafa ayrı hava verir.
Dezavantajları ise;

  • Zoom lense göre modeli ile de alakalı olarak ağırdır.
Zoom lens avantajları;

  • Yakınlaştırma ve uzaklaştırma yapabilirsiniz
  • Optik kalitesi daha iyidir
  • Makineye denge sağlar
  • Lens değiştirmediğiniz için daha pratiktir.
  • Hafiftir.
Dezavantajları ise;

  • Lens modeline bağlı olarak f/3.5 değerinden başlar.Bakınız Diyafram değerleri
  • Çabuk kırılgandır
  • Çabuk tozlanır( en azından benim düşüncem)
  • Kalitesi sabit lense göre daha kötüdür.

Lens konusunda odak uzaklığı denilen bir kavram vardır.nedir bu odak uzaklığı? Lenslerin üstünde bulunan rakamlardır.Örneğin sağda bulunan lensin üstüne 18 den başlayıp 55 e kadar giden rakamlar var.Bunlar odak uzaklıklarıdır.Odak uzaklıklarına göre lensler gruplara ayrılır.Çarpan faktörlerinden bahsetmiştik.Mesela Canon makineler de 1.6 çarpan demiştik.
Full frame makinelerde ise çarpan yok demiştik.Kısaca Full frame makine de bu lens 18-55 mm iken crop faktörlü makinede ise 18-55 x1.6= 28,8-88 mm dir.İşte çarpan faktörü hesaplayarak ihtiyacımız olan lensi alacağız :)

İhtiyaca göre lensler;

  • Standart lensler
  • Balık gözü lensler
  • Geniş açılı lensler
  • Tele lensler
  • Zoom lensler
  • Titreşim engelleyici lensler
  • Makro lensler
  • Aynalı lensler

Kısaca bahsedecek olursak ;

    • Standart lensler:Size bahsettiğim sabit lensler örnek f/1.8 diyafram
    • Balık gözü lensler:Görüş açısı çok geniştir.Bozulmalar yapar.Kullanım amacı azdır ve kişiseldir.
    • Geniş açılı lensler:Mimari çekimlerde ve manzara da kullanılan kenarlarda bozulmalar yapan lenstir.
    • Tele lensler:90 mm den yukarı olurlar vahşi hayvan,kuş ve uzak portre çekmek için kullanılır.
    • Zoom lensler:Günlük kullanıma uygundur.Tak-gez lens dedikleri türdendir.Genelde kullanılan lenstir.
    • Titreşim engelleyici lensler:Fotoğrafta kayıpları en aza indirir.Pahalıdır.Modele göre kalitesi değişir.
    • Makro lensler:1:1 görüntü verirler.Böcek,insan gözü gibi yakın planlar bu lensle çekilir.
    • Aynalı lensler:İçindeki aynalar ile uzaklık arttırılmıştır.Örnek 500 mm boyutu normal lens gibidir.
    Evet bu konunun daha ayrıntısı var onlarda lenslerde ki kısaltmalar konusu onu da başka zaman anlatırım.Şimdilik böyle arkadaşlar umarım kusurum olmamıştır.En kolay şekilde anlatmaya çalıştım.Görüşmek üzere Hoşçakalın :)