Diyafram nedir?

Merhaba arkadaşlar.Bugün size elimden geldiğince diyafram konusunu anlatmaya çalışacağım.Diyafram normalde 2 çeşittir.Birinci olan göğüs boşluğunu karın boşluğundan ayıran kastır.Bu konumuzla alakalı değil :) Diğer anlamı ise TDK'nın hazırladığı yeni sözcüklerde ışık düzengeci olarak geçer.Nedir diyafram? Fotoğraf makinesinde bulunan sensör'e lensten içeriye düşecek olan ışığı ayarlar.Bir nevi gözün yapısına benzetilir.Düşünün ki ışıklı bir ortam çok ise göz bebeği küçülür,ışık az ise bu sefer büyür.Aslında kelime anlamlarına bakacak olursak iris demek daha doğru ama biz genelde göz yapısı diyelim :) İşte diyaframda böyle arkadaşlar.Makinenin içine gelecek olan ışık miktarını ayarlar.Fotoğraf makinelerin de kullanılan yaratıcı mod diye tabir ettiğimiz seçenekler vardır.Av,Tv,M ve P modları.

      Canon makinelerde ki modlar;

  • Av-Diyafram
  • Tv-Enstantane
  • M-Manuel
  • P-Program 

 Nikon makinlerde ise şöyle;

  • A-Diyafram
  • S-Enstantane
  • M-Manuel
  • P-Program
Bu modlarla alakalı olan bizim Av yani diyafram konusu.Bu seçenekte diyaframı kendimiz ayarlayabiliyoruz.Işık ne kadar girerse ne olur bunu örnekle açıklamaya çalışacağım.

Bahsettiğimiz gibi ışık girişini etkileyen bir yapıdır.Bazı fotoğraflar vardır baktığımız da arkası flu dur.İşte daha önceki konumuzda kısaca bahsettiğim gibi bu flu olan kısım diyaframla yapılıyor.Lensin izin verdiği diyafram değerlerinde yapılır.Aşağıda bulunan görsellerden daha net anlayacaksınız.
Gördüğünüz gibi f/1.4 değerinde fotoğraf makinesi çok ışık alıyor.Işık alması da fotoğrafta şöyle bir etki yapıyor.
 Bu fotoğrafları f/2 değerindeki lens ile çektim
Arka plan tamamen tabiri caizse ölüyor :)
Diyafram konusu kısaca böyle arkadaşlar arka plan flu olsun diyorsanız eliniz de mutlaka bir küçük diyafram değerli lens olmak zorunda.Size önerim Canon kullanıcısı olduğum için canon ef 50 mm f/1.8 ii dir.Bu konu hakkında kafanızda soru kalırsa yorum bölümünden sorabilirsiniz.Görüşmek üzere Hoşçakalın :)