1 Şubat 2014 Cumartesi

Makro fotoğraflar nasıl çekilir?

Merhaba arkadaşlar.Bugün yine herkesin anlayacağı bir dil ile bol örneklerle makro fotoğraf konusunu anlatmaya çalışacağım.Hemen makro fotoğrafın kelime anlamına bakalım.Makro kelime anlamı olarak büyütmek demektir.Fotoğrafçılıkta ise; küçük bir objeyi 1:1 oranında büyütmektir.Kısaca,çektiğiniz objeyi çekim alanını dolduracak.Makro fotoğraflar gerçekten fotoğrafçılığa merakı olan bütün kişilerin ilgisini çeken bir konudur.Aslında bir tekniktir.Daha doğrusu çekim tekniğidir.Fotoğrafa merakı olmayan bir insan bile makro fotoğraflarda hayrete düşebilir."aa karıncanın kıskaçlarına baakk" şeklinde tepkiler alabiliriz.Gayet hoş ve insanı onöre eden bir çekim tekniğidir.Makro fotoğraflar benim gözümde iki grupta toplanır

  • Normal makro
  • Süper makro
Normal makro,kompakt makineler de bulunan çiçek simgesi olan butondur.Dslr-like makinelerde ise bazı modellerinde daha da gelişmiştir.Neredeyse 1:1 ölçüsüne yakın çekimler sunar.
Süper makro, Dslr fotoğraf makinelerinde makro lenslerle kullanılan 1:1 ölçüsünde olan makro türüdür.

Peki bu makro fotoğrafı nasıl çekeceğiz? 3 yolumuz var arkadaşlar;

  1. Makro close-up filtre
  2. Ters makro tekniği
  3. Makro lens
Makro close-up filtre;Bu filtreler (Not: Close-up sözlük anlamı ile yakından çekim demektir) aslında bu sözü kullanmaya gerek yok ama dilimize alışmış :) Bu filtrelerin mesafesine göre boyutları vardır.+2,+4,+6,+8,+10 şeklinde gidiyor.
Kullanım yönleri;
makro close up filtre

  • Ucuzdur
  • Kolay kullanımı vardır
  • Kullanırken zevk duyarsınız 
  • Görüntüye etkisi kötüdür
  • Kenarlarda bozulma yapar
Ters makro tekniği;Bu teknik elimizde bulunan lenslerin ucu kısmının makinenin gövdesine takılması ile olur.Bu özel aparatlar(makro çeviriciler) ile mümkündür.Normal bir lens örnek 18-55 mm iken ters çevirince 18 rakamının olduğu taraf ne kadar küçülürse o kadar yakınlaşır.Ama tecrübelerime göre 50 mm de çok güze etki sağlanıyor.Kısacası normalde ne kadar zoom yaparsak bu teknikle ters mantıkla o kadar yakınlaşıyoruz.İlerleyen günlerde size bu tekniği nasıl yapacaksınız malzemelerini ve çekim ipuçlarını anlatacağım.

ters makro lens

Kullanım yönleri;

  • Kullandığınız lense bağlı (optik elemanlara) olarak kalitesi değişir
  • Makro filtreden çok daha güzel sonuçları vardır
  • Manuel konumda kullanılır zevklidir :)
  • Fotoğraflarınıza hayran kalırsınız

Makro lens;Piyasada hazır satılan ve lens firmalarının ürettiği lenslerdir.Sadece bu iş için yapıldıklarından görüntü kaliteleri mükemmeldir.

canon mp-e 65

Kullanım yönleri;

  • Görüntü kalitesi mükemmeldir
  • Kullanırken insanı yormaz.
  • Pahalıdır
  • Marka altında satılır
  • Otomatik odaklar

Makro fotoğrafçılıkta harici flaş kullanmak gerekir.Özel yapım flaşlar mevcuttur.Aşağıda görsellerde göstermek istiyorum

Ring flaş (Portre çekerken de kullanılır)

ring flaş

Makro twin flaş

makro twin flaş
İki flaş türünden ve bir çok ayrı kategoriden oluşur.Her fotoğrafçının kendine ayrı tekniği vardır.
Bu teknikle ilgili ileride detaylı anlatım yapacağım

Şimdi size bir kaç görsel göstermek istiyorum

makro göz

makro sinek

makro yusufçuk

makro örümcek

makro örümcek

Arkadaşlar bu konuyu da kısaca geçtim.Umarım açık ve net olmuştur.İlerleyen zamanlarda makro fotoğrafçılıkla ilgili kendi tekniklerimden de bahsetmek istiyorum.Hepiniz bu güzel tekniği öğreneceksiniz.Bilenlerde bilgilerini tazeleyecekler.Görüşmek üzere.Hoşçakalın :)

For Further Reading,
makro fotoğraf çekim teknikleri, makro fotoğraf çekimi için lens, makro fotoğraf nasıl çekilir