3 Şubat 2014 Pazartesi

Gece fotoğrafı nasıl çekilir?

Merhaba arkadaşlar.Bugün sizlere yine her fotoğraf sanatı meraklısının aklında soru işareti olan bir konuyu aydınlığa kavuşturmaya çalışacağım.Gece fotoğrafı nedir? Öncelikle bu soruya cevap arayalım isterseniz.

Gece fotoğrafı;Gece fotoğrafı flaş ile veya yaratıcı ayarlarla yapılan çekimdir.
Nerelerde kullanılır;Manzara fotoğrafı grubunda kullanılır.
Hangi fotoğraflar gece fotoğrafına dahildir;Genelde insanın olmadığı obje ve manzara fotoğrafları bu gruba dahildir.

Evet arkadaşlar şimdi bu başlıklara açıklık getirelim ve size bazı ipuçları vereceğim.Gece fotoğrafı dediğimiz gibi gece flaş kullanarak veya yaratıcı modlarla yapabileceğimiz çekim türüdür.Aslında çekim türü de değildir sadece gece çekildiği için bu adı almış ve içinde tekniklerin saklı olduğu bir yöntemdir. Yaratıcı modları daha önce blogumda anlatmıştım sizlere.Gece fotoğraflarında flaş kullanmaktan söz etmiştim.Fotoğraf makinelerinde kompakt makinelerde normal şekilde bulunurken Dslr-like ve Dslr makinelerde pop-up şekilde konumlandırılmıştır.

Aşağıda kırmızı daire ile gösterdim

kompakt flaş

nikon d5200

Gece çekim yaparken 2 tane şansınız var flaş kullanırken ;
  • Flaşın gücünü ayarlayacaksınız
  • Flaş yumuşatıcı kullanacaksınız

Kompakt makinelerde flaş gücü ayarlanmıyor bazı modeller hariç.Dslr-like ve Dslr makinelerde bu ayar var.
Not;Flaş ayarını pek insan kullanmaz.Ve bilmezler de aslında size önemli bir ipucu olması dileğiyle 
Diğer yöntem ise yumuşatıcı kullanmak.Bu makinelere göre yumuşatıcı görsellerini ve etkilerini aşağıda vereceğim.Yumuşatıcı flaşın gücünü azaltıp objeye ışığın dağılmasını sağlar.Daha önce ki konularımda bundan bahsetmiştim.

Flaş gücünü buradan ayarlıyoruz

flaş gücü

Flaş yumuşatıcılar şu şekilde takılıyor ve bir çok çeşitleri bulunmakta

pop-up flaş yumuşatıcı
pop-up flaş yumuşatıcıpop-up flaş yumuşatıcı

pop-up flaş yumuşatıcı

Hangi fotoğraflar gece fotoğrafına dahildir; Manzara ve obje fotoğrafları bu gruba dahildir..Biraz sonra bahsedeceğim teknik ile mükemmel gece fotoğrafları çekebilirsiniz.Benim anlayışıma göre gece insan veya herhangi bir canlının fotoğrafını çekmek gece fotoğrafına girmez.Daha önceki konumda uzun pozlama tekniğinden bahsetmiştim tekrar tekrar anlatma gereği duymuyorum.İnceleyebilirsiniz.Aşağıda örnek görselleri sizlere sunmak istiyorum.

Bu fotoğrafların hepsi başka tekniğe aittir ileride hepsini anlatacağım

gece fotoğrafı

gece fotoğrafı

gece fotoğrafı

gece fotoğrafı

gece fotoğrafı

gece fotoğrafı

Konuyu madde haline getirecek olursak;
  • Manzara fotoğrafı için flaş
  • Flaş yumuşatıcısı ( flash diffuser )
  • Uzun pozlama tekniğini kullanmalıyız

Dediğim gibi uzun pozlama konusunu daha önce anlattığım için es geçiyorum ama link verdim sizlere incelersiniz.Anlamadığınız yada soracağınız yerler olursa çekinmeden sorabilirsiniz.Teşekkürler.Görüşmek üzere.Hoşçakalın :)

For Further Reading,
gece fotoğrafı, gece uzun pozlama