28 Ocak 2014 Salı

Uzun pozlama nedir ? Nasıl yapılır?

Merhaba arkadaşlar.Bugün sizlere çok merak edilen ve yapılmakta güçlükler çekilen bir fotoğraf tekniğinden söz edeceğim.Nedir uzun pozlama? Uzun pozlama tekniği genelde gece manzaralarında kullanılan ve fotoğrafa merakı olmayan insanları bile "woww" şeklinde yorumlar almanıza sebep olan veya olacak bir tekniktir.Hemen anlatmaya başlıyorum :) Öncelikle arkadaşlar bize tripod gerekiyor.Bu konuda biraz bilgi vermiştim ama yine üstünde değinmek istiyorum.Tripod 3 ayrı grupta yer alıyor arkadaşlar.Kullandığınız makine grubuna göre tripod almanız lazım.Yoksa tripod makine ağırlığını taşıyamaz ve kırılır bacakları yada yamulur.Tam çekim esnasında böyle bir sorun yaşamak istemezsiniz.Dikkat edin derim.Birde işin teknik kısmı var kısaca bilgi vermek istiyorum sizlere.Fotoğraf makinesinin ışık ölçeri (pozometre) makineyi tuttuğunuz yöne doğru ölçüm yapar.Uzun pozlama tekniğinde ise bizim makineyi belli bir süre açık kalmasını sağlamamız lazımdır.Bu açık kalan sürede objeler hareket ettikte bulanıklık kazanır.Bu da teknikte bizim istediğimizdir ve amacımıza ulaşırız.Şöyle iki fotoğrafta göstermek istiyorum.

Bu fotoğraf normal şartlarda işimize yaramaz
flu fotoğraf

Biz bu teknik ile bu hale getiriyoruz.Kendi çekimim

uzun pozlama (long exposure)

Bize lazım olan malzemeler;
  • Tripod yoksa
  • Sabit bir zemin
  • Uzaktan kumanda yada 
  • Makinenin geri sayımı
Tekniğin uygulanışı;
Fotoğraf makinemizi tripoda bağlıyoruz.Önce ayakları açın sağlam şekilde zemine oturtun sonra kayıp düşebilir.Daha sonra makinenin altında ki tripod yuvasına tripod üstünde bulunan kilit sistemini açıyoruz ve girişi tamamlıyoruz.
Görsellerle desteklemek istiyorum;
tripod giriş yuvası

tripod kullanımı
Veya küçük tripodlarda böyle takabilirsiniz

fotoğraf makinesinin tripoda bağlanması

Makinemizi taktıktan sonra arkadaşlar.Lensi üzerinde bulunan AF-MF tuşlarından MF konumuza getiriyoruz.Manzaraya veya objeye doğru netliğimizi ayarlıyoruz.Enstantene moduna  Canon da Tv Nikon da S getirip süreyi 15 sn veya 30 sn ye ayarlıyoruz.İso değerini ise 100 veya makine destekliyorsa 50 ye getiriyoruz.Not: İso değeri uzun pozlamalarda en düşük isodan başlar.Eğer yüksek olursa makine daha fazla ışık alır.Bu da grenlere yani noiselere neden olur.Sitede bu konuyu anlatmıştım.Uzaktan kumanda,kablolu kumanda veya makinede bulunan geri sayım aracını ayarlayıp denklanşöre basıyoruz.

Aşağıda görsellerle desteklemek istiyorum;

canon Tv modu

nikon s modu

Çekim bitene makine ışığı sönene kadar hiç dokunmayın.Sabırlı olun bu konuda.Karanlık başladığından itibaren bu çekimleri deneyebilirsiniz.Kendi fikirlerinizle güzel çekimler yapabilirsiniz.Örneğin;akarsu,deniz,şelale,gece yüksek bir yerden akan trafiği çekebilirsiniz.Yada kendinize göre bir teknik geliştirebilirsiniz.

Gündüz saatlerinde ise ND filtre ( yoğunluluk filtresi-Neutral Density filter) kullanılır.Bu filtrelerden ileride bahsetmek istiyordum ama kısaca bu filtreyi anlatayım. 

ND filtre kısaca;Makinenin sensörünü gündüzü gece gibi kandırma aracıdır.Seviyeleri vardır.ND 2,4,6,8,10,16,32 şeklinde numaraları vardır.Numara büyüdükçe siyah renkte artar.Böylece işimize daha çok yarar kullanım alanlarına göre.

ND filtrenin yararları;
  • Pozlama süresinin uzatır
  • Alan derinliğini azaltır
Bir kaç görsel konuyu daha iyi anlamanız için

nd filtre

selale uzun pozlama

Umarım size faydalı olmuşumdur.Sorularınız olursa çekinmeden sorabilirsiniz.Görüşmek üzere :)

For Further Reading,
uzun pozlama